Сироп подорожника: як він діє організм? Як його зробити?

Сироп подорожника: як він діє організм? Як його зробити?

Сироп подорожника: як він діє організм? Як його зробити?

Трави, що ростуть на лузі, вздовж полів та лісових стежок, або навіть на тротуарах чи між будинками, часто є скарбницею цінних інгредієнтів, корисних для здоров’я. Один з них – подорожник ланцетний, який росте на всіх континентах як непримітне бур’ян. Рослина має низку незвичайних властивостей, завдяки яким її використовують при лікуванні багатьох недуг. Він має антибактеріальні, противірусні та протизапальні властивості та століттями використовувався для лікування ран, набряків та укусів. Однак це не єдина перевага подорожника. Приготовлений із нього сироп – відмінний засіб від інфекцій верхніх дихальних шляхів, заспокійливого кашлю та болю в горлі. Це також допомагає за так званого «Кашель курця». Сироп також відмінно підходить при шлункових захворюваннях та надмірній проникності кровоносних судин, що зміцнює кровоносну систему та серце. Чим може допомогти нам подорожник? Як приготувати натуральний сироп? Залишайтеся з нами та читайте блог на якому затишно.

Склад подорожника

У подорожнику є низка корисних для здоров’я інгредієнтів. Він містить феноли, флавоноїди, дубильні речовини, кумарини, стерини, полісахариди, а також велику кількість слизових речовин. Крім того, подорожник є джерелом органічних кислот, каротину, вітамінів C та K, а також мінералів, таких як калій, магній, натрій, цинк, кремній, кальцій та фосфор. Завдяки цим інгредієнтам подорожник має протизапальні, антибактеріальні та противірусні властивості. У давнину його використовували для укусів змій і скорпіонів, а в пізніші роки його використовували як компреси при набряках, синцях і ранах, що важко гояться. Приготований із нього сироп зберігає всі свої цінні властивості, і навіть його дія посилюється за рахунок того, що він краще засвоюється організмом.

Сироп подорожника: як він діє організм? Як його зробити?

Властивості сиропу подорожника

Сироп подорожника відомий своєю чудовою дією проти застуди та респіраторних інфекцій. Подорожник містить слизові речовини, що знімають подразнення слизової оболонки рота, горла та шлунково-кишкового тракту. Таким чином, він зменшує скупчення слизових оболонок, бореться із запаленнями та знімає біль. Сироп подорожника діє як відхаркувальний, спазмолітичний засіб і регенерує пошкоджений епітелій, тому пригнічує кашель, як сухий, так і вологий. Продукт також рекомендується для курців у т.зв. “Кашель курця”. Також він допомагає при туберкульозі, кашлюку та астмі. Також рекомендується використовувати сироп подорожника вчителям, лекторам та інструкторам, які схильні до підвищеного ризику розвитку професійного захворювання, пов’язаного з захриплістю голосу.

 Подорожник ланцетний допомагає не лише дихальним шляхам. Приготовлений на його основі сироп також благотворно впливає на систему кровообігу, оскільки закупорює судини та збільшує згортання крові. Слизові речовини, що містяться в ньому, також можуть зменшити дискомфорт у шлунку, наприклад виразка шлунка, діарея або катар кишечника. Відвар листя подорожника, а також сироп також можна використовувати при укусах комарів та інших комах, щоб зменшити набряк та біль.

Рецепт сиропу подорожника

Сироп подорожника широко доступний в аптеках, але ви легко можете його приготувати самостійно в домашніх умовах. Це можна зробити за дуже низькою ціною, оскільки сировина доступна майже скрізь. Вам лише потрібно зібрати листя подорожника (приблизно 100 г або 6 жмень), вимити їх і подрібнити в блендері або м’ясорубці. Потім перекладіть в каструлю і залийте 100 мл теплої кип’яченої води. Варити на повільному вогні, додаючи 100 г цукру та, можливо, трохи меду. Іноді помішуйте сироп, поки він не загусне. Наприкінці налийте сироп у банки, щільно закрутіть і поставте кришками донизу. Зберігайте сироп у прохолодному місці.

Сироп подорожника: як він діє організм? Як його зробити?

Як дозувати сироп подорожника?

У разі інфекцій дихальних шляхів, кашлю або грипу варто вживати одну чайну ложку сиропу подорожника три-чотири рази на день. Сироп не можна розбавляти водою, оскільки він має добре покривати слизові оболонки. З профілактичною метою можна приймати по одній чайній ложці сиропу на день протягом 20 днів, а потім зробити двотижневу перерву. Сироп подорожника є повністю безпечним і не викликає побічних ефектів навіть після передозування. Єдине протипоказання для його застосування – алергія на листя подорожника.