Хороша дієта для печінки. Що варто з’їсти, щоб вона заробила

Хороша дієта для печінки. Що варто з’їсти, щоб вона заробила

Хороша дієта для печінки. Що варто з’їсти, щоб вона заробила

Печінка – дуже важливий орган, який виконує безліч функцій в організмі. Найбільш важливими з них є нейтралізація та видалення токсинів, вироблення жовчі та накопичення вітамінів. Печінка має велику регенеративну здатність, але, якщо ми не подбаємо про неї належним чином, це може призвести до її відмови і серйозних проблем зі здоров’ям. Може початися непомітно – від сонливості, постійної втоми, болю у животі чи ослабленого імунітету. Отже, що можна зробити для покращення функції печінки? Що є та чого уникати, щоб він працював на повній швидкості? Дивіться наші поради.

Що шкідливе для печінки? Як дізнатися, що ви хворі?

Хоча печінка здатна багато переносити і може повністю регенеруватися, її постійна напруга призводить до порушення її функцій. Печінка в основному страждає від зловживання алкоголем, ненажерливості, неправильної і важко засвоюваної дієти, стресу або надмірного прийому ліків. Вірусні та бактеріальні інфекції та паразити також можуть викликати проблеми з печінкою. Перші симптоми хворої печінки легко не помітити та сплутати з тимчасовим погіршенням стану. Спочатку виникає слабкість тіла, відрижка та почуття ситості після їжі, метеоризм, нудота чи біль у животі справа. Також можуть бути проблеми зі сном та надмірна сонливість, відсутність апетиту, низький кров’яний тиск або порушення процесу згортання крові. Дисфункція органу може призвести до серйозних захворювань, у тому числі: стеатоз, цироз.

Хороша дієта для печінки. Що варто з'їсти, щоб вона заробила

Принципи печінкової дієти

Коли печінка починає гірше працювати та стає перевантаженою, може допомогти правильна дієта. Правильно складене меню дозволяє органу регенерувати та знижує ризик його захворювань. Універсальної печінкової дієти не існує – все залежить від типу захворювання та ступеня ураження органу. Тим не менш, є кілька ключових правил, яким потрібно дотримуватися при проблемах з печінкою. Насамперед, ви повинні їсти 5-6 невеликих та легкозасвоюваних страв через рівні проміжки часу кожні 2-3 години. Завдяки цьому ми розвантажимо печінку та уповільнимо темп її роботи. Найкраще снідати протягом години після пробудження, а вечеряти за 2-3 години до сну. Слід уникати переїдання, оскільки воно призводить до болів у животі та печінковій коліці. Їжу потрібно їсти повільно, без поспіху та напруги, ретельно пережовуючи кожен шматочок.

Важливо правильно зволожувати організм, тому слід пити хв. 1,5 літра рідини на день, особливо мінеральної води та неміцного чаю. Страви повинні бути свіжими, бажано підготовленими безпосередньо перед подачею на стіл. Найкраще їх готувати на пару або поливати, запікати у фользі або гасити без додавання жиру. Уникайте смаження продуктів та їх гасіння у важких соусах. Також слід відмовитися від перероблених продуктів, солодощів, алкоголю, міцної кави та чорного чаю чи пряних спецій. Також рекомендується обмежити споживання солі та тваринних жирів, наприклад сало, бекон, жирне м’ясо та м’ясне асорті, вершки або жирні молочні продукти.

Що таке дієта для печінки?

Функціонування печінки та процес її регенерації можуть підтримуватися багатьма поживними речовинами, наприклад, фосфоліпідами (особливо холіном), флавоноїдами, білком та вітамінами C та B12. Печінкова дієта повинна включати багато овочів, особливо овочів, які є джерелом антиоксидантів та вітаміну С, таких як салат, броколі, морква, буряк, помідори та петрушка. Варто спробувати часник, цибулю, авокадо, цвітну капусту та овес, які містять сполуки сірки, що беруть участь у механізмах детоксикації та підтримують детоксикаційну функцію організму. Артишоки також сприяють регенерації печінки, що сприяє розчиненню відкладень жовчі.

Хороша дієта для печінки. Що варто з'їсти, щоб вона заробила

Ви також можете їсти фрукти (чорниці, виноград, персики, банани, яблука), але не перестарайтеся. До раціону для печінки повинен входити білок, тобто нежирне м’ясо (курка, індичка, яловичина, телятина) і нежирна риба (тріска, мінтай, форель або щука). Також варто з’їсти знежирене молоко та продукти з нього з низьким вмістом жиру (йогурт, кефір, пахта, нежирний сир). Джерелами холіну є картопля, вівсянка, м’ясо та яйця (які можна їсти з хорошою переносимістю жиру).

До раціону печінки також повинні входити злакові продукти, багаті на вітамін B і мінерали (пшеничне борошно, білий хліб, манна крупа, пшоно, ячмінь, кукурудзяні пластівці). Жири слід їсти іноді, бажано в сирому вигляді. Це можуть бути рослинні олії (оливкова, рапсова, соняшникова, лляна). Ви також можете їсти горіхи та насіння у помірних кількостях.