Швидке схуднення: як не “скинути” здоров’я разом із зайвою вагою

Швидке схуднення: як не “скинути” здоров’я разом із зайвою вагою

Швидке схуднення: як не “скинути” здоров’я разом із зайвою вагою

Жіноча гра грати до певної події до літнього сезону, до нового року, до 8 березня – стало вже всесвітнім мемом. А для когось це спосіб життя, що схожий на біг білок у колесі. Чим корисна скакалка для жінок та чоловіків при схудненні читайте у цій статті https://zhitomir.in.ua/stribati-na-skakalci-korist/.

Так і народилося багато дієт, але і з цим зриви, почуття невпевненості в собі і ефект йо-йо. Однак відсутність знань про роботу організму та якісь казкові мрії, як і раніше, змушують багатьох жінок вибирати, як схуднути швидко, без особливих зусиль і не звертаючись до фахівців із харчування.

Навіщо люди хочуть схуднути швидко?

Бажання позбудеться зайвої ваги, як ми вже знаємо сезонні. Зазвичай за 2 тижні до Х вибирається дієта і починається боротьба за красиві форми.

Тому основним критерієм раціону стає не комфорт, безпека та можливість зберігати нові звички досить довго, а та вага, яку людина планує втратити за короткий час.

Бажаючи на тиждень скинути 5-7 кг, жінки надихаються картинками, прикладами інших жінок, але зовсім не мотивують себе прагненням змінити спосіб життя, знизити навантаження на серце та суглоби.

Збереження здоров’я та придбання привабливої зовнішності зовсім не рівні і не зіставні за такого підходу до раціону.

Глюконеогенез

Чому не можна худнути різко, «урізаний» раціон перестає забезпечувати людину всіма поживними речовинами. Якщо організму взяти цукор вже немає звідки, він починає синтезувати його сам, «з того, що було».

Глюконеогенез – це процес створення глюкози із невуглеводних сполук. І тут, бери з жиру -його багато. Якщо калорійність раціону знижуватиметься, відкладення в потрібних місцях розтануть самі собою.

На жаль, все відбувається інакше. При голодуванні тануть м’язи, оскільки саме міоцити є ідеальною сировиною для глюкози. Продукти розпаду жирів не підходять для цієї реакції, можуть лише брати участь у проміжних реакціях циклу.

Ефект йо-йо

Чому ж за успішного, швидкого зниження ваги за короткий термін призводить до повернення втрачених кілограмів у більшості жінок?

Зворотний ефект після дієти – наслідок низки причин:

Експрес-схуднення різке зниження калорійності.

При поверненні до звичайних харчових звичок і за смачну «винагороду» себе за відмінну роботу, допомагають кілограмам повернутися на свої місця та захоплюють із собою ще пару нових.

Застосування сечогінних, проносних препаратів

Вони дозволяють «зігнати» до 2-3 кілограмів на добу. Але це буде не жир, а очищення кишечника та зневоднення організму. Як тільки почнете харчуватися звично і повернете звичайний питний режим, результат зникне.

Швидке схуднення від стресу

Призводить до синтезу гормону кортизолу. Він підтримує високі концентрації глюкози в крові за рахунок розпаду білків. Джерело – м’язова тканина. Основний обмін речовин уповільнюється, а вага починає зростати навіть за звичайного або низькокалорійного раціону.

Втрата зайвих кілограмів – лише перший етап роботи над тілом. При виборі нечесних методів боротьби утримати результат неможливо і вага швидко повертається до колишніх цифр на терезах. Саме тому не можна худнути швидко і бути струнким довгий час.

Наслідки експрес схуднення

Після експрес – дієти всі чекають на легкість, чудові форми і незалежність від тістечок і шоколадок. А отримують головний біль, слабкість, порушення роботи кишечника. І це ще не все!

Швидке схуднення: як не "скинути" здоров'я разом із зайвою вагою

Чим загрожує швидке схуднення?

З’являються головний біль, знижується розумова працездатність. Нестача поживних речовин, вітамінів, зневоднення позбавляють мозок будівельного та енергетичного субстрату, а також можуть спровокувати розвиток депресії.

Коливання артеріального тиску, аритмія, тахікардія. При ожирінні навантаження на серцево-судинну систему збільшується, але організм звикає її витримувати. При різкій втраті маси знижується і погіршуються властивості крові. Серцево-судинна система не встигає за змінами, внаслідок чого погіршується самопочуття.

З’являються судоми в литкових м’язах, м’язова слабкість. При зловживанні сечогінними засобами настає зневоднення та порушення електролітного балансу. М’язи болісно скорочуються. Особливо це турбує вночі.

Зниження імунітету – побічний ефект голодування. Білки – будівельний матеріал для імунних клітин та антитіл. Люди, які сидять на строгих дієтах, починають частіше страждати від простудних захворювань, рожевого лишаю, кандидозу.

Погіршується стан волосся, нігтів, шкіра стає сухою та в’ялою. Незбалансоване харчування чи голодування призводить до гіповітамінозу. «Авральне» скидання ваги зі втратою обсягів губить м’язи, і не дозволяє шкірі скоротитися.

Погіршується робота кишечника, живіт болить, мучать запори, утворюється гастрит, виразки. Відмова від їжі, вживання небезпечних продуктів для схуднення (наприклад, лимонний сік, оцет, сироїдіння) можуть привести до підвищення шлункової секреції, запалення. Відмова від клітковини чи зловживання проносними – причина запорів.

Розвивається жирова дистрофія печінки, формуються камені у жовчному міхурі. При швидкому зниженні ваги печінка починає посилено синтезувати холестерин та відправляти його у жовч. А порушення спорожнення жовчного міхура призводить до згущення вмісту та утворення каменів.

Як схуднути і не втратити здоров’я

Здорове зниження маси тіла пов’язане із вживанням достатньої кількості нутрієнтів.

Змиритися з тим, що швидке, безпечне та ефективне зниження ваги – це міф. За наявності зайвої ваги людина може втрачати до 1,5 кг на тиждень, коли вона знаходиться на самому початку шляху. Так організм залишає вода, у тому числі із жирових депо.

Зниження маси тіла має перевищувати 3 кг/месяц. Отже, за наявності «зайвих» 15 кг найкраще скинути за 6-7 місяців та зберегти нові звички та результат на все життя.

Принцип маленьких кроків дозволить не зневіритися і припинити боротьбу. Не прагнути скинути 30 кг, важливо щомісяця скидати по 2-3 кг і утримувати вже наявний результат.

Вибираючи раціон для схуднення, слід спиратися на склад продуктів та свої смакові уподобання. Не варто вживати корисні, але зненавиджені страви – стрес уповільнює зниження ваги і може призвести до зриву.

Швидке зниження ваги – серйозний стрес для організму. Порушення біохімічних процесів. За час експрес-дієти дуже сильно виснажується організм усередині та психічно. При цьому зовсім не набувають нових знань, не виробляють нові харчові звички.